Ahlat'ı dünya gündemine bilim adamları taşıyacak

Uzman ve araştırıcılar, 23-25 Ağustos 2012 tarihinde yapılması kararlaştırılan 'I. Uluslararası Ahlat-Avrasya Kültür ve Sanat Sempozyumu' için Ahlat'ı her yönüyle ele alacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyüyen ve gelişen Ahlat'ın bilim çevresi tarafından desteklenmesi, tanınması ve tanıtılması için Ahlat Belediyesi yeni bir çalışma başlattı. 2011 yılında yapılan ?21. Uluslararası Avrasya-Ahlat Kültür Buluşma Şenlikleri' ile ilçedeki kültürel ve sosyal etkinlikleri ilk kez uluslararası boyuta taşıyan Ahlat Belediyesi, şenlikleri sempozyuma dönüştürerek Ahlat'ın bilim dünyasında hak ettiği yeri alması için çaba gösteriyor. Sempozyuma, yaklaşık 80 bilim adamı ve akademisyenin katılması planlanıyor.

Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, konu ile ilgili olarak bir kültür ve turizm şehri olan ilçenin uluslararası arenada bilim adamları tarafından ele alınmasının Ahlat'ın önünün açılması için önemli bir başlangıç olacağını ifade etti. Ahlat'ın kültür, turizm ve bilim alanında kalkınıp gelişmesi için çaba göstereceklerini belirten Çoban, "Ahlat, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün himayelerindedir. Ayrıca, Ahlat merkezli 'Kuzey Van Gölü Selçuklu Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi 2011-2013 Eylem Planı' Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmiştir. Yapacağımız uluslararası sempozyum, bu önemli ve tarihi projenin de hayata geçirilmesi ve kurumsallaşmasını sağlayacaktır. Van Gölü'nün hemen kuzeybatı kıyısında yer alan Ahlat, sahip olduğu taşınmaz kültür varlıklarıyla, Türk-İslam medeniyetinin en önemli tarihsel yerleşim merkezlerinden biridir. Bilim adamlarının Ahlat'ı tarihi, kültürü, turizmi ve diğer yönleri ile ele alması bu konudaki bilgi ve dokümantasyon ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacaktır.? dedi.

Başkan Mümtaz Çoban, sempozyumda ele alınacak konuları şöyle sıraladı: "Tarih, prehistorya ve arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık tarihi, madencilik tarihi, coğrafya, jeoloji ve deprem, üretim ekonomisi, kültürel ve doğal miras, sözlü ve yazılı edebiyat, etnografya, halk inançları ve yatırlar, turizm, spor, folklor, müzik, tarım, hayvancılık, müzik aletleri, geleneksel mutfak kültürü ve yemekleri.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber